Релации - основни понятия и дефиниции

Определение 1: Нека $n$ е естествено число и $M_1, M_2,\ldots M_n$ e фамилия от множества.
Всяко подмножество $R\subseteq M_1\times M_2\times\ldots\times M_n$ се нарича $n$-местна релация, а множествата $M_1, M_2,\ldots M_n$ се наричат първи, втори и т.н. $n$-ти домен на тази релация. Ако вземем $n=2$ получената релация се нарича двуместна или още бинарна релация. 
Ако $(m,n)\in R$, където $R$ е бинарна релация ще използваме инфиксният запис $mRn$. 

Така от дефиницията ясно се вижда, че ако елементите на едно множество $M$ са в релация с елементите на друго множество $N$ естествено се поражда множеството $M\times N$, което определя дадената релация.

Съществуват два начина на задаване на релации - конструктивно и дескриптивно. Нека да разгледаме следващият пример.

Пример 1: Нека имаме множествата $M=\{10,20,30,40\}$ и $N=\{4,5\}$. Разглеждаме следните две бинарни релации, които са зададени дескриптивно:
$R_1=\{(m,n)| m\in M, n\in N,\ m\ се\ дели\ на\ n\}$ и 
$R_2=\{(m,n)| m\in M, n\in M, m<n \}$.

За релацията $R_1$ получаваме следното множество от наредени двойки:
R_1=\{(10;5), (20;4),(20;5),(30;5),(40;4),(40;5)\}. За всяка наредена двойка, от релацията $R_1$ е изпълнено условието: "първото число се дели на второто число". Ще казваме, че ралацията $R_1$ е записана конструктивно чрез явно озброяване на нейните елементи, които са наредени двойки. От тук можем да кажем още и, че $R_1\subseteq M\times N$

За релацията $R_2$ получаваме следното множество от наредени двойки:
$R_2=\{(10;20),(10;30),(10;40),(20;30),(20;40),(30;40)\}$. За всяка наредена двойка, от релацията $R_2$ е изпълнено условието: "първото число е по-малко от второто". И тук релацията $R_2$ е зададена конструктивно чрез явно изброяване на нейните елементи, които са наредени двойки. От записа на $R_2$ ясно се вижда, че $R_2\subseteq M\times M$.

Определение 2: Дефиниционна област или още наричаме домен на релация се нарича множеството $D_R=\{x|\ \exists \ y:\ xRy\}$, а област от значенията на релация се опредевя от множеството $J_R=\{y| \ \exists \ x:\ xRy \}$.

Пример 2: Нека имаме множествата $M=\{a,b,c,d\}$ и $N=\{1,2,3,4\}$. Разглеждаме следната релация $R\subset M\times N$, като $R=\{(a;1), (b;3), (b;4), (c;1)\}$. Тогава според Дефиниция 2 $D_R=\{a,b,c\}$, а $J_R=\{1,3,4\}$.

За изобразяването на релации можем да използваме няколко метода. Те могат да се предстяват, чрез таблици (матрици), диаграми и графи. Табличното и диаграмно представяне ни дават възможност да представим релации върху две произволни множества, докато представянето с граф ни ограничава само за релации, дефинирани върху едно и също множество.

Пример 3: Нека имаме множеството $K=\{a,b,c\}$ и $R=\{(a;a), (a;c), (b;b), (c;a), (c;b)\}$. Ще представим тази релация таблично по следният начин:

релации, таблично представяне на релации, релация, какво е релация, функции,
Тъй като в множеството $R$ имаме наредена двойка $(a;a)$ то съответно в клетката, където се пресичат $a$ по хоризонталата и вертикалата пишем единица. Както забелязваме тъй като в $R$ нямаме наредена двойка $(a;b)$ тогава в клетката, която съответства на тази наредена двойка записваме нула.  Тъй като в $R$ имаме наредената двойка $(a;c)$ в съответната клетка на таблицата записваме единица. Същото правим и за всяка една от останалите наредени двойки в $R$.






Определение 3: Обратна релация на релацията $R$ се нарича множеството $R^{-1}=\{(n;m)| (m;n)\in R\}$.

Като вземем в предвид Определение 2 и Определение 3 можем да кажем, че дефиниционната област на обратната релация $R^{-1}$ се явява областта от стойности на релацията $R$, а областта от стойностите на $R^{-1}$ е дефиниционната областа на релацията $R$.
Освен това, лесно се съобразява и, че $(R^{-1})^{-1}=R$.

Определение 4: Ще казваме, че две релации са равни, ако те се състоят от едни и същи елементи (наредените двойки и в двете релации са едни и същи). 

Тъй като релациите са множества, то за тях са в сила операциите с множества - обединение, сечение, разлика, допълнение.

Пример 4:  Нека са дадени следните две релации $R_1={(a;a), (b;b), (c;c), (a;c)}$ и $R_2={(a;a), (a;b); (b;b), (a;c), (b;c)}$. Както беше посочено по-горе за релациите са в сила операцията с множества, тогава следва, че:
$R_1\cup R_2=\{(a;a),(b;b),(c;c),(a;c),(a;b),(b;c)\}$;
$R_1\cap R_2=\{(a;a), (b;b), (a;c)\}$;
$R_1\setminus R_2=\{(c;c)\}$;
$R_2\setminus R_1=\{(a;b),(a;c)\}$.

Определение 5: Композиция на релациите $R_1\subseteq M\times N$ и $R_2=N\times K$ се нарича релацията $R\subseteq <M\times K$, такава, че $R\{(m;k)|\exists n\in N:(m;n)\in R_1, (n;k)\in R_2\}$. Композицията на двете релации $R_1$ и $R_2$ ще бележим с $R_1\circ R_2$.

Доказва се, че композицията на релации не е комутативна, но е асоциативна операция, т.е. $R_1\circ R_2\neq R_2\circ R_1$ и $R_1\circ (R_2\circ R_3)=(R_1\circ R_2)\circ R_3$.

Пример 5: Нека имаме множествата $M=\{a,b,c\}$, $N=\{1,2\}$ и $K=\{d,e,f,g,h\}$. Нека освен това за тези множества имаме следните релации $R_1\subseteq M\times N$ и $R_2\subseteq N\times K$, като $R_1=\{(a;1), (a;2), (b;1), (c;2)\}$ и $R_2=\{(1;d),(1;e),(2;f),(2;g),(2;h)\}$. Тъй като $(a;1)\in R_1$ и $(1;d)\in R_2$ следва, че $(a;d)\in R_1\circ R_2$, освен това от $(a;2)\in R_1$ и $(2;f)\in R_2$ следва, че $(a;f)\in R_1\circ R_2$ и т.н.

Пример 6: Нека имаме множествата $A=\{котка, куче, хаместер\}$, $B=\{храна, вода\}$ и $C=\{ пакост, наводнение, счупен прозорец, топка\}$ и следните релации $R_1\subseteq A\times B$ и $R_2\subseteq B\times C$ зададени по следният начин:
$R_1=\{(котка;храна), (котка;вода), (куче;храна), (хамстер;вода)\}$ и $R_2=\{(храна;пакост), (храна; топка), (вода; наводнение)\}$, тогава от $(котка;храна)\in R_1$ и $(храна;пакост)\in R_2$ следва, че $(котка;пакост)\in R_1\circ R_2$, от $ (котка;вода)\in R_1$ и $(вода; наводнение)\in R_2$ следва, че $(котка;наводнение)\in R_1\circ R_2$ и т.н.

Задачи за самостоятелна работа:

1. Дадена е двучленната релация $R$ от $A=\{a,b,c,d\}$ в $B=\{1,2,3,4,5\}$ и $R=\{(a;1), (a;2). (b;3), (c;4), (d;5)\}$. Задайте релацията с таблица.

2. Дадени са релациите $R_1=\{(1;4), (1;5), (3;4)\}$, $R_1\subseteq A\times B$ и $R_2=\{(4;6), (4;7), (5;8), (5;9)\}$, $R_2\subseteq B\times C$ над $A=\{1,2,3\}$, $B=\{4,5\}$ и $C=\{6,7,8,9\}$. Намерете броя на елементите на композицията $R_1\circ R_2$.



Използвана литература:




Коментари

Популярни публикации от този блог

Събиране и изваждане на вектори 8 клас

Височина, медиана и ъглополовяща към основата в равнобедрен триъгълник. Симетрала на отсечка 7 клас

Триъгълник. Сбор на ъгли в триъгълник. Външен ъгъл на триъгълник 7 клас