Аугуст Фердинанд Мьобиус

Аугуст Мьобиус
Аугуст Фердинанд Мьобиус

Аугуст Фердинанд Мьобиус е роден на 17 ноември 1790 година в град Шулпфорт. Бащата на Мьобиус е бил учител по танци, а майка му била потомка на религиозния реформатор Мартин Лутер. От 1803 г. до 1809 година той учи в Шулпфорт, а после продължава образованието си в Университета в Лайпциг. През 1813-1814 година Мьобиус е ученик на великият Карл Фридрих Гаус, като при него специализира астрономия и астрономически наблюдения в Плайсенбургската обсерватория край град Лайпциг. Интересно е да споменем, че по-късно той става и директор на тази обсерватория и професор в университета в Лайпциг до смъртта си на 26 септември 1868 година. През 1815 година Мьобиус получава докторската си дисертация от университета в Хале. При заниманията му с астрономия математическият му талант не е бил забелязан от Гаус. Мьобиус израства като математик изучавайки трудовете на съвременните му френски математици. Той запазва ума си ясен и свеж и работи усилено до края на живота си, като по-известен е с работата си върху така нареченото барицентрично смятане или по точно върху барицентричните координати, които са въведени от него в труд публикуван през 1827 година. В областта на теорията на числата е оставил своя принос с дефинираната от него Функция на Мьобиус. Може би обаче най-известната му работа е свързана с установяването на едностранни повърхнини и съществуването на многостени с нулев обем.
Лента на Мьобиус
Лента на Мьобиус
Добре известна е лентата на Мьобиус, която представлява лента, на която единият край е усукан на $180^{\circ}$ и след това двата края са залепени. Тази лента има една страна (Всеки може да се убеди нагледно като се опита да я оцвети с два цвята - един за вътрешната и един за външната и страна. Каквото и да правите няма да успеете!). Това чудесно откритие на Мьобиус, което той направил, когато е бил на 70 години намира много приложение в техниката, където има многобройни патенти основаващи се на лентата на Мьобиус, в архитектурата, та дори и в моделите на Вселената. Твърди се че математическата дисциплина топология (раздел от математиката, който се занимава със свойствата на фигурите и телата, които остават непроменени при деформация) се заражда от листа на Мьобиус. Както не веднъж се е случвало в науката, Мьобиус открива тази лента по едно и също време със своя съвременник Йоахан Листинг - германски математик, но той не успява да разгърне изцяло концепцията за тази едностранна повърхнина, за това може би остава и в сянка. 

Лентата на Мьобиус е първата едностранна повърхнина, която е открита и изследвана от човечеството. Странен е факта, че никой до преди това не се е сетил да опише свойствата на едностранните повърхнини, чак до средата на XIX век.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Събиране и изваждане на вектори 8 клас

Височина, медиана и ъглополовяща към основата в равнобедрен триъгълник. Симетрала на отсечка 7 клас

Триъгълник. Сбор на ъгли в триъгълник. Външен ъгъл на триъгълник 7 клас